Sivut

perjantai 7. tammikuuta 2011

Vuoden alun raportti

Vuosi on vaihtunut, pakkanenkin vähän hellittänyt ja lunta tulee lisää parasta aikaa. Linnuilla on vielä pitkä odotus, ennen kuin luonto alkaa tarjota riittävästi ruokaa. Talvilintujen ruokintakausi kestää vielä pitkään. Viime vuoden loppupuolella alkoivat tiaiset kadota ruokintapaikalta. Ilmeisesti syynä oli kova pakkasjakso, joka teki tuhojaan. Pikkuvarpusten määrä sen sijaan on edelleen lisääntynyt. Oikeastaan niitä alkaa olla häiritsevän paljon. Olkoot kuitenkin, laitan niille ruokaa tarjolle edelleen :) .

Viherpeippojakaan ei ole näkynyt muutamaan viikkoon enää. Sen sijaan eilen ilmestyi yksi urpiainen meillekin. Pitkin päivää seurasin sen ruokailua takapihan ruokintapaikalla. Tulisi vain enemmänkin, niitä on kiva seurailla. Sinitiaisia on suunnilleen sama määrä kuin koko ajan on ollut. Töyhtötiaisia ei edelleenkään ole näkynyt tänä talvena täällä meillä. Niitä kovasti kaipaan ;-). Keltasirkkuparvi puolestaan on kasvanut kovasti. Olen joka päivä ripotellut kauraa niille syötäväksi, ja se on tehonnut. Yksi käpytikka käy myös päivittäin talia syömässä, ja pari kolme harakkaa yrittää ovelasti maata pitkin kävellä ruokintapaikalle lähes joka päivä. Tuon enempää lajeja tuskin näin sydäntalvella tänne ilmestyykään.

Tiaisia ei sovi samalle talipallolle tai samalle lintulaudalle montaa. Varpuset sen sijaan ovat tiheässä parvessa, ja keltasirkut siinä seassa. Mielenkiintoista on, että tuollainen sekaparvi käy samoilla apajilla maassa, sulassa sovussa. Tosin keltasirkutkin mielellään hakutuvat toistensa läheisyyteen, ollen tiiviinä rykelmänä usein varpusparven keskellä, mutta kyllä ne usein ovat sikin sokin keskenään. Urpiainen siellä oli myös seassa eikä pelännyt muita lintuja yhtään.

Eilen kävimme pitkällä lenkillä ja tarkkailin lintutilannetta tässä keskustassa samalla. Varpusia näytti olevan isoja määriä muuallakin, ja tiaisia satunnaisesti. Toki tämä tarkkailuni oli vain pieni otos, mutta sainpahan vähän omakohtaista lintulaskentaa tehtyä :). Jos kaikki nämä varpuset selviävät talven yli, niin määrä kyllä on melkoinen ensi kesän poikaskauden jälkeen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti