Sivut

sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Pihabongaus

Tämän päivän pihabongaus oli omalta osaltani yllättävä. Aikaisempina vuosina runsas varpuskanta oli lähes olematon, kun taas keltasirkkujen määrä oli kasvanut huomattavasti. Tämä on kyllä näkynyt koko talven ajan, mutta varpusten katoaminen oli yllätys. Niitä on sentään ollut kymmeniä koko talven ajan, mutta juuri tänään niitä ei ole ollut koko päivänä eikä varsinkaan havainnointiin käyttämäni tunnin aikana kuin ihan muutama.

Ilahduttavia vieraita olivat punatulkku, urpiainen sekä viherpeipot. Näitä kaikkia on kyllä ollut säännöllisesti ruokinnalla koko talven. Parina aikaisempana vuotena niitä ei ole sattunut pihabongauksessa näkymään, mutta tällä kertaa onnisti. Tiaisten määrä on pysynyt suunnilleen samana koko talven ajan ja tänäänkin niitä oli ihan mukavasti näkyvillä. Kesällä vaivaksi asti ollut harakkapopulaatio on talven aikana huvennut, ja havainnointitunnin aikana vain yksi harakka oli näkyvillä tässä pihalla. Jotakin se tonki lumihangesta niin että lumi vain pöllysi. En saanut selvää mitä siellä oli, mutta kaiketi jotakin syötävää se sieltä oli löytävinään.

Päivä oli pilvinen ja vähäistä lumisadettakin oli välillä. Lintuja oli kuitenkin kivasti liikkeellä verrattuna ihan vuodenvaihteen lukemiin. Tämä se on lintuharrastuksen kiehtovuus, koskaan ei tiedä mitä näkee tai näkeekö mitään. Kahta samanlaista linturetkeä ei tule :).

Vielä sellainen havainto, että talipallot eivät tänä talvena ole kelvanneet linnuille. Aikaisemmin niitä on mennyt ämpäritolkulla, tänä talvena ovat samat pallot saaneet roikkua automaateissa koko ajan. Lieneekö valmistajan käyttämissä raaka-aineissa syy tähän, sitä ainakin epäilen kovasti. Täytyypä ensi viikolla käydä ostamassa eri valmistajan talipalloja kokeeksi pieni määrä, ja katsoa kelpaisivatko ne. Talipötköt, oikeat tintin talit sen sijaan ovat tehneet kauppansa. Ne sellaiset, joissa ei ole verkkoa. Jonakin vuonna ostin niitä verkossa olevia. Oranssissa verkossa olevat eivät  kelvanneet lainkaan, vihreässä verkossa olevat kelpasivat kun muuta ei ollut. Kokeilin sitten sellaisenkin tempun, että vaihdoin oranssista verkosta talipotkyn vihreään verkkoon, mutta eivätpä menneet linnut lankaan. Kesään saakka se sai olla rauhassa, kunnes vein sen sitten jo roskikseen.

Päivän pidentyessä pitenee myös lintuharrastajan päivä. Nähtävää riittää enemmän ja retken voi tehdä vähän kauemmaksikin kuin omaan pihapiiriin. Tästä se taas toiminta virkistyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti