Sivut

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kivilammella

Kivilampi sijaitsee Nivalan Järvikylällä, kilometrin kävelymatkan päässä ala-asteelta. Ennallistamisen jälkeen lampi on täynnä vettä ympäri vuoden. Lammelle johtavan metsäpolun varrella näkyy ja kuuluu lintuja varsinkin näin keväisin todella paljon. Lampi on myös vesilinnuille hyvä levähdys- ja pesintäpaikka. Olen käynyt havainnoimassa lintuja siellä muutaman kerran tämänkin kevään aikana. Peippoja, keltasirkkuja, käpylintuja, sinitiaisia sekä västäräkkejä näkyi viimeisimmän linturetkeni aikana. Lisäksi kuului hippiäisen ääntelyä, mutta en saanut sitä silmieni enkä kiikarini ulottuville. Muitakin lintulajeja kuului, mutta äänitunnistamiseni on vielä sen verran alkeistasolla, että en uskalla sanoa mitä ne olivat.

Lammen rannalla on nuotiopaikka ja katos, jossa voi vaikka sateen tullen istuskella katselemassa ja kuuntelemassa luonnon ääniä. Lammen ympäri kiertää polku. Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen kaikille linnuista ja luonnosta kiinnostuneille!
1 kommentti:

  1. Olin pari-kolme viikkoa sitten ensimmäistä kertaa tuolla Kivilammella, vaikka paljon olin siitä kuullut. On hyvä että tämmösiä yksityiskohtia lähiympäristössä on alettu arvostamaan ja maaomistajat ovat suopeita sille, että paikat toimivat lähivirkistysalueina. Kivilammen historiaa kuulin kunnostuksen suunnitelleelta Metsäkeskuksen mieheltä, lammen lähtövesi on ennen painunut kivilouhikoihin, ja tullut maanpinnalle jossakin kylän lähellä. Lammen päässä on keväisin oikein pyöriyt häränsilmä, kun vesi on painunut maanalaiselle reitilleen. Metsäojituksen aikana tuo purkuyhteys on sitten melkein tukkeutunut, mutta kunnostus on pelastanut sen viime hetkessä. Nyt lammen päässä on välipato, jonka avulla järven vedenpintaa säädellään vesitilanteen mukaan, ja lammen pitäisi näin pitää vetensä läpi kesän.
    Paikka vain paranee kun se lisää maisemoituu, ja toivotaan että laavu ja ympäristö pysyy kunnossa. Mitä enenmmän kävijöitä, sitä varmemmnin järjestys säilyy tällaisissa paikoissa.

    VastaaPoista