Sivut

lauantai 3. marraskuuta 2012

Marrasralli

Kalajoen 13. marrasralli käytiin tällä kertaa yhdeksän joukkueen voimin. Oma joukkueemme kokoontui Kalajoen Shellin pihalle, missä näytti moni muukin joukkue valmistelevan lähtöä ennen aamuseitsemää. Kellon tullessa pykälään suuntasimme Pitkäsenkylän pelloille, mistä löytyi heti ensimmäisillä minuuteilla peltopyy. Hyvä aloitus nosti tunnelmaa ja latasi odotuksia päivälle. Jatkoimme matkaa peltojen halki kohti metsää, jossa jalkauduimme seuraavan kerran kuuntelemaan olisiko varpuspöllö kenties äänessä. Hiljaista ja pimeää oli.

Matka jatkui Leton suuntaan, jossa taas jalkauduimme maastoon. Lähes heti kuulimme pyyn viheltelevän useaan otteeseen. Kävelimme tieuraa syvemmälle metsään toiveena kuulla riekko, mutta se jäi haaveksi. Sen sijaan joutsenparvi lensi metsän takana huudellen meille hyvät huomenet. Päivä valkeni hiljalleen ja tiaisparvi siinä aloitteli aamua. Suunnilleen samoilta jalansijoilta tavattiin myös puukiipijä. Korppikin tervehti aamua ja saimme näin yhden lajin lisää listalle.

Seuraava pysähdyspaikka ja ensimmäinen kaukoputkien avulla tapahtunut havainnointi oli Letonnokalla, missä nähtiin lokkeja, pulmusia, variksia sekä viherpeippoja. Lajimäärä kasvoi mukavasti. Seuraava kohde oli Vihaspauha, missä vierähtikin sitten aikaa vähän enemmän. Lajeja kertyi mukavasti (mm. urpiainen, keltasirkku, räkättirastas, harakka, alli, merimetso, kyhmyjoutsen, telkkä) ja kellon tullessa kymmenen oli aika pitää pikainen evästystauko. Matkan jatkuessa havaittiin taviokuurnia, joita pysähdyttiin kuvaamaan. Samalla saatiin kaksi tiaislajia lisää.

Seuraavaan kohteeseen ajaminen tarjosi jo siirtymätaipaleella naakkoja, punatulkkuja, varpusia, pikkuvarpusia, tilhejä sekä kesykyyhkyjä. Turkinkyyhky sen sijaan onnistui pysyttelemään meidän joukkueeltamme piilossa niin hyvin, että sitä ei saatu listalle koko päivänä. Fasaaneja löytyi sieltä missä niitä arveltiinkin olevan ja matka jatkui metsälenkille. Sen alkupäässä havaitsimme sepelkyyhkyn, jonka menoa seurasimme kolmilla kiikareilla pitkän aikaa. Tämä lintu toikin lopulta joukkueellemme ässän! Samalta paikalta nähtiin ja kuultiin päivän ensimmäinen närhi. Sen jälkeen niitä sitten olikin rallin loppuun saakka joka puolella. Metsälenkki jatkui ja löysimme yhdeksän teertä syksyisellä soitimella. Siitä vielä jonkin matkaa eteenpäin oli 20 laulujoutsenta pellolla lepäämässä. Samassa kohteessa oli myös varpuspöllö liikkeellä sekä ison tiaisparven mukana myös kaivattu kuusitiainen.

20 joutsenta pellolla lepäämässä (18 aikuista, 2 nuorta).
Rallijoukkueen pysähtyminen ja kiikarointi sai joutsenteen päät pystyyn.


Matka jatkui takaisin merenrantaan, mistä löydettiin mm. mustalintuja. Välillä kävimme kävelemässä lankkupolulla. Lintuja nähtiin, mutta vain niitä mitä meillä oli jo havaittuna. Seuraavassa paikassa edelleen meren rannalla oli yksinäinen pilkkasiipi, minkä löytyminen olikin jo vähän huolettanut. Lisää lajeja tuli sieltä täältä. Kahden aikaan nousi sumu, joka vei hetkessä näkyvyyden nollaan. Oli aika pistää auto parkkiin ja keittää sumun seassa kahvit sekä syödä vähän enemmän evästä.

Kahvinkeitossa vanhassa satamassa. Sumu oli sakea.


Tauon jälkeen meillä oli ralliaikaa vielä lähes puolitoista tuntia. Lähdimme sisämaan lenkille, mistä löytyikin hippiäinen. Ajelimme paikasta toiseen välillä jalkautuen maastoon. Vähitellen alkoi sataa vettä, mikä vähensi lintumäärää maastossa ja loppuralli menikin sitten ilman uusia lajihavaintoja.

Ajan tullessa täyteen suuntasimme kohti purkupaikkaa, missä osa joukkueista jo olikin ja loputkin saapuivat vähitellen. Kahvittelun jälkeen alkoi rallin purku. Voittajajoukkue keräsi 48 lajia ja meilläkin oli 42 lajia ja niissä se yksi ässä. Sijoitus oli seitsemäs. Kaikilla joukkueilla meni ralli hienosti ja hyvin tasainen lopputulos oli tällä kertaa. Peruslajeista tukkasotkaa ei tavannyt yksikään joukkue ja suurimmalla osalla jäi myös sinisorsa havaitsematta. Lisälajit toivat hieman hajontaa kokonaislajimäärään ja ässiä joukkueille :).

Voittajajoukkue palkittiin kirjalla sekä sai kiertopalkinnon.


Huippukiva päivä kokonaisuutena, ja sääkin suosi lähes rallin loppuun saakka. Seuraavaa rallia odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti