Sivut

keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Lintuviikonloppu

Viikonloppuna tuli retkeiltyä pitkästä aikaa kunnolla. Paikalliset tulvapellot tarjosivat monenlaista nähtävää edelleen ja uusia lajeja tämän vuoden listalle kertyi hiljalleen. Lauantaiaamuna lähdin aikaisin ajamaan Himangalle, mistä otin kyytiin kaksi siskoani, jotka ovat molemmat kokeneita lintuharrastajia. Heidän kanssaan kierreltiin yhdeksän tunnin ajan Lohtajalla. Lajeja tuli päivän listalle 72, joista minulle suuri määrä vuodareita ja jopa eliksiäkin. Aamu alkoi Harjukarin lintutornilla, missä oli puolenkymmentä lintuharrastajaa putkien kanssa jo staijaamassa. Ensimmäinen varttitunti tarjosi jo kymmenkunta uutta lajia ja aamupäivän mittaan vielä paljon lisää. Puolen päivän aikaan ajeltiin Pahkanevan pelloille ja taas saatiin uusia lajeja listalle. Sieltä siirryttiin Lohtajajokisuulle, missä oli jonkin verran kahlaajia näkyvillä.

Seuraava kohde oli Ohtakari. Kovan tuulen vuoksi linnut eivät olleet suurin joukoin liikkeellä siellä, joskin muutama uusi laji kertyi kuitenkin. Päivän päätteeksi ajoimme vielä Isolle Kaihilanjärvelle, mistä arveltiin löytyvän ainakin nokikanoja. Tie huononi ja huononi, kunnes loppumatka piti jo kävellä. Vaivaa kannatti kuitenkin nähdä, sillä olihan järvellä nokikanoja sekä muita vesilintuja. Päivä oli aurinkoinen joskin tuulinen, mutta takaisin Himankaa kohti ajellessa alkoi vesisade. Kokonaisuutena päivä oli erittäin onnistunut!

Sunnuntai meni levähdellessä, mutta maanantaiaamuna piti jo lähteä taas maastoon. Kiertelin Nivalan lintupaikkoja ja hienoja havaintoja tulikin, joskaan yhtään uutta lajia ei aamupäivän reissulla kertynyt. Illansuussa lähdimme vielä vaimon kanssa yhdessä uudelle kierrokselle, katsomaan ristisorsia jotka onneksi vielä olivat tulvapellolla uiskentelemassa. Hieno elämys!

Vappuaamuna lähdimme Jukan ja Timon kanssa neljän aikaan kohti Kalajokea. Ensimmäinen kohde oli Vihaspauha. Vaatetta piti olla yhtä paljon kuin talven pöllöretkillä, ja sittenkin tuntui että tuuli menee luihin ja ytimiin. Vihaspauha tarjosi lajeja listalle tasaiseen tahtiin, lähinnä vesilintuja mutta myös muita. Aamupäivällä kun lintujen muutto taas hiljeni kokonaan, päätimme lähteä katsastamaan muita mahdollisia kohteita. Samalla tuli viesti Sepolta, että Letonnokalla on kaulushaikara äänessä sekä harmaasorsia kaksi paria. Sinne siis! Molemmat saatiin listalle sekä muutama muukin laji samasta paikasta.

Viimeinen kohde oli Vihaslahden lintutorni, jonne kyllä kannatti mennä. Punakuiri, mustapyrstökuiri, mustaviklo sekä punajalkaviklo olivat tärkeimmät ja mukavimmat havainnot, joskin muitakin lajeja taas näkyi sekä kuului. Kotimatkalla kertyi vielä muutama laji, niin että retken kokonaislajimääräksi tuli tasan 60. Todella onnistunut ja hieno retki, tällaisia vaan lisää! :)

Tornien taisto on tulossa viikonloppuna, ja nyt jännitetään päästäänkö tornille ollenkaan. Tällä hetkellä tulvavesi on niin korkealla, että tornille tarvitsee venekyydin, ja sittenkin voi olla hankaluuksia. Pieniä toiveita tässä kyllä on, että vesi ehtii laskea riittävästi lauantaiaamuun mennessä. Toivotaan parasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti