Sivut

maanantai 19. elokuuta 2013

Eloralli

Elorallia vietettiin  kesäisessä säässä suurimman osan päivää. Aurinko nousi heti rallin alussa ja paistoi aamupäivän ajan välillä ihan lämpimästikin. Puolen päivän aikaan virisi kova tuuli, joka vei lintujen äänet mennessään. Juuri ennen rallin loppua alkoi vesisade, joka ei kyllä ehtinyt häiritä rallaajia yhtään.

Auringonnousu Erkkisjärven lintutornista katseltuna elorallin alussa.

Rallissa kisaili tällä kertaa neljä joukkuetta. Ilmoittautuneita oli enemmän, kuusi joukkueellista kaikkiaan, mutta työ- ja muut esteet karsivat osallistujia viime hetkellä. Rallin aikana joukkueet havaitsivat yhteensä 97 lintulajia, joukossa vuodenaikaan nähden joitakin yllätyksiäkin. Jälleen kerran havaittiin, että lintumaailmassa kaikki on mahdollista. Joitakin varmoina pidettyjä peruslajeja jäi näkemättä kokonaan ja mukaan mahtui eliksiäkin. Meidän kolmihenkiselle joukkueelle tuli kaikille elis mehiläishaukasta ja itselleni tuli lisäksi elis harmaahaikarasta. Tunnelma oli kyllä korkealla siinä vaiheessa, jos oli kyllä koko rallin ajan muutenkin!

Elorallin kierrättämisestä alueen eri kunnissa on ollut puhetta useaan otteeseen ja se tuntuu kyllä hyvältä ajatukselta. Viime vuonna ralli pidettiinkin Pyhäjärvellä, minne en itse päässyt mukaan kun olimme perheen kanssa reissusa, mutta antoisa ralli oli ollut silloinkin. Kun ralli on vuorotellen eri paikkakunnilla, se tuo lintupaikkoja tutuiksi niillekin joiden ei muuten tule lähdettyä linturetkille ko. paikkakunnalle. Mielenkiinto rallia kohtaan pysyy yllä ja toivottavasti tuo aina uusiakin harrastajia mukaan rallaamaan.

Hieman kiire tuli aamulla lähteä ja unohdin kumisaappaat kotiin, mikä kostautui aamuvarhaisella. Vähäjärven kosteikolla kastuivat lenkkarit ja sukat, mikä ei kylläkään estänyt havainnointia milllään lailla. Kävin kyllä vaihtamassa sitten kumisaappaat jalkaan kun siirryimme keskustan läpi uimarannalle päin. Mutta opin ainakin sen, että toiset sukat ja kengät kannattaa pitää mukana :).

Kävimme kahdella valmiilla lintutornilla sekä lisäksi kolmannella, vielä keskeneräisellä tornilla aamun aikana. Täytyy kyllä ihailla kotipaikkakunnan aktiivisuutta lintuharrastuksen eteen. Yksityiset ihmiset ovat saaneet aikaan kaksi lintutornia (Erkkisjärvelle ja Koistislammelle) ja kaupunki rakentaa hankerahalla kolmatta Vähäjärven kosteikon alueelle. Sinne on rakennetu myös katselutasanteita eri puolille kosteikkoa ja rakenteilla on polku lintutornin ja katselutasanteiden välille. Polku tulee osin kuorikepeitteinen, osin pitkospuut.

Kaiken kaikkiaan ralli oli huippuhieno kokemus ja rohkaisen kaikkia lintuharrastajia ilmoittautumaan mukaan seuraavana vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti