Sivut

sunnuntai 1. syyskuuta 2013

"Kolmen tornin loukussa"

Syyskuun aluksi lähdin käymään kolmella lintutornilla. Tosin se kolmas on vasta rakenteilla, mutta hyvällä alulla jo kuitenkin. Aurinko paistoi, oli niin lämmintä että t-paidalla ja shortseilla tarkeni loistavasti, ja silti meinasi hiki tulla kävellessä.

Ensimmäinen torni on Erkkisjärven rannalla. Torni on nyt ollut muutaman vuoden käytössä, ja on paikkansa löytänyt niin lintuharrastajien kuin muidenkin kävijöiden keskuudessa. Tornin ympäristö muuttuu koko ajan, viereen on rakennettu luontopolku ja läheisen koulun yhteyteen ulkoilualue.

Erkkisjärvellä oli joutsenpariskunta poikasineen sekä muutama sorsalintu, jotka katosivat niin nopeasti ruovikon sekaan että tunnistaminen jäi vähän puolitiehen. Sinisorsia ne luultavasti olivat.

Erkkisjärven lintutorni

Erkkisjärvi
 Erkkisjärveltä matka jatkui läheiselle Vähäjärven kosteikkoalueelle. Sinne on rakenteilla luontopolku, minkä varteen on jo rakennettu muutamia katselutasanteita ja lintutornin rakentaminen on alkanut. Täällä oli lintujen osalta jo hiljaista, mutta avara peltomaisema ja veden välkkyminen tekivät levollisen olon. Täällä tunsi olevansa lintuharrastuksen ytimessä. Ei kiire minnekään, sininen taivas, viljapellot, tuulen suhina koivuissa, taivas korkeimmillaan juuri tässä kohtaa maapalloa ;-).

Ensimmäinen katselutasanne

Toinen katselutasanne

Vähäjärven kosteikkoa toiselta tasanteelta

Kolmas katselutasanne

Vähäjärven kosteikkoa kolmannelta tasanteelta

Vähäjärven kosteikkoa kolmannelta tasanteelta

Vähäjärven kosteikkoa kolmannelta tasanteelta

Rakenteilla oleva lintutorni Vähäjärven kosteikon alueella

Seuraava kohde oli kilometrin päässä sijaitseva Koistislammen lintutorni. Polun varrella sijainnut pelto oli yllättäen rakennettu lintukosteikoksi kaksi viikkoa sitten tekemäni edellisen käynnin jälkeen. Koistislammella oli myös hiljaista. Yksi tiainen äänteli harvakseltaan lintutornin takana olevassa metsässä. Syksy on tullut.

Matkan varrella sijainnut pelto oli muuttunut kosteikoksi

Polku tornille kulkee metsän läpi

Torni on lammelta päin naamioitu

Koistislampi

Koistislampi

Torni metsästä päin katsottuna

Lintuharrastus on kyllä saanut uutta avaruutta, kun kolmaskin lintutorni paikkakunnalle valmistuu. Vaikka kaikki kolme tornia ovat lähellä toisiaan, ovat biotoopit ihan erilaisia ja lintukanta erilainen. Yhden päiväsydämen saa helposti kulumaan käymällä kaikissa kolmessa kohteessa. Välimatka tornilta toiselle ei ole pitkä. 


Tämän päivän anti lintujen osalta oli vähäinen, mutta rentoutumisen ja luonnosta nauttimisen anti oli suuri. Seuraava isompi tapahtuma lintumaailmassa on kurkien muutto, josta olemme saaneet nauttia joka vuosi. Kulkeehan yksi päämuuttoreitti juuri paikkakunnan yli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti