Sivut

keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Suosituin lintuharrastuksen laji on lintujen talviruokinta lintulaudalla. Tämä on erityisen suosittua vanhojen ihmisten keskuudessa, jotka eivät välttämättä edes pääse kodistaan kauas liikkumisvaikeuksien vuoksi. Ihminen haluaa myös tehdä hyvää, ja siihen on lähes kaikilla mahdollisuus ruokkimalla lintuja talvella. Juuri vasta puhuimmekin aiheesta ja pohdimme, onkohan runsas rasvan syönti tiaisille terveellistä? Ainakin ihmisen aineenvaidunta on ihmeissään nykyisen ruuanpaljouden kanssa, varsinkin jos se on rasvaista. Talitiaiset syövät luonnostaan puiden kaarnan orkosista talvehtivia hyönteisiä, mikä ravinto on paljon kovemman työn takana kuin talipallot ja lisäksi paljon monipuolisempaa ruokaa.
Viime talvena keskustelimme tiaisparven pyrähtelyä katsellessamme, jossakin kaukana sydänmaalla, että lujassa on eine lyhyen pakkaspäivän aikana luonnossa. Keskustelukumppanini sanoi silloin että talitiaisen valkoinen poski on evoluution kehittämä valonvahvistin jolla tiainen heijastaa valoa puun rakoseen etsiessään ruokaa. Tämä kuulostaa mahdolliselta, luonto on ihmeellinen, pitäneekö paikkansa?
Auringonkukan siemenet ovat tiaisille mieluista ruokaa, ja vähän monipuolisempaa kuin talipallot. Rasvaisia nekin ovat, mutta kasvin siemeniä kuitenkin. Toivottavsti niissä ei ole kovin paljon jäämiä kasvinsuojeluaineista, suomeksi sanottuna myrkyistä. Käsitykseni mukaan niitä tuodaan itäeuroopasta, pitäisi tarkistaa vakuustodistuksesta. Onkohan niitä saatavana luomuna? Tänään ostinkin paikallisesta "siirtomaatavarakaupasta" 25 kg:n säkin, pitänee tutkailla mitä ne ovat. Riistapeltoon kylvin keväällä myös auringonkukkaa, mutta kylvöaika oli niin myöhäinen, ettei niihin siemeniä ehtinyt valmistua.
Erkkilän lintutornin avajaisista näet videon osoitteessa http://www.isomaa.net/lintutorni.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti